Biokémiai gyakorlatok

Kiadói cikkszám: 9789633152317
Cikkszám: 9789633152317
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Kiadó: JATEPress
Kiadási év
2014
2.205 Ft (2.100 Ft + ÁFA)
Menny.:db
Biokémiai gyakorlatok
2.205 Ft (2.100 Ft + ÁFA)
Menny.:db

Leírás

A kézben tartott Biokémiai gyakorlatok jegyzetet a Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Biokémiai Tanszékének munkaközössége állította össze. A jegyzet az 1995-ben kiadott Biokémiai gyakorlatok c. jegyzet bővített és átdolgozott kiadása. A jegyzet bővítését sürgetővé tette a hihetetlenül megnövekedett ismeretanyag és sokféle technikai lehetőség a biokémia és a molekuláris biológia területén. Az átdolgozásra, kibővítésére azért is szükség volt mert időközben megváltozott a biokémia oktatása és gyakorlati óraszáma, továbbá bővült azon hallgatók köre, akik biokémiát tanulnak. Az előadások anyagának korszerűsítéséhez kapcsolódóan új gyakorlatok kerültek a jegyzetbe, így a jegyzet nemcsak a biokémia alapkurzus gyakorlatainak elvégzéséhez nyújt segítséget, hanem az emelt szintű biokémiához kapcsolódó gyakorlatokhoz is, valamint a Speciális vizsgálati módszerek biokémiai gyakorlatainak anyagát is magában foglalja. A jegyzet elsősorban biológus, biológia tanárszakos, hallgatók számára készült, de vegyész, környe­zettan és környezettudományi szakos hallgatók számára is ajánlott.

A jegyzet célja a biokémiai gyakorlatokra való felkészülés elősegítése és a gyakorlatok végzéséhez vezérfonal nyújtása. A gyakorlati anyag összeállításában szem előtt irtottuk az egyes gyakorlatok didaktikai egymásra épülését és az előadásokon elhangzott témakörökhöz való kapcsolódást.

Tartalomjegyzék

1. BIOKÉMIAI ELVÁLASZTÁSTECHNIKAI GYAKORLATOK
1.1. Aminosavak szétválasztása és meghatározása ioncserés vékonyréteg-kromatográfiával
1.2. Cukrok elválasztása és kvalitatív analízise vékonyréteg-kromatográfiás eljárással
1.3. Lipidek vékonyréteg-kromatográfiás vizsgálata
1.4. Fehérjeoldat sómentesítése gélszűréssel
1.5. Fehérjék móltömegének meghatározása gélkromatográfiával
1.6. Szérumfehérjék elválasztása ioncserével DEAE-cellulóz oszlopon
1.7. Savas foszfatáz izoenzimek szétválasztása DEAE-cellulóz oszlopon
1.8. A GAPD affinitáskromatográfiás tisztítása
1.9. Fehérjék molekulatömegének meghatározása SDS gélelektroforézissel
1.10. Fehérjék izoelektromos pontjának meghatározása

2. AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK ÉS ENZIMEK
2.1. Aminosavak és fehérjék vizsgálata
2.1.1. Fenilalanin és triptofán oldat spektrumának felvétele és koncentrációjának meghatározása
2.1.2. Aminosavak pK értékeinek meghatározása titrálással
2.1.3. N-terminális aminosavak meghatározása danzil reagenssel
2.1.4. Aminosavak kvantitatív meghatározása ninhidrin reakcióval
2.1.5. Fehérjék kvantitatív meghatározása Biuret reakcióval, Bradford és Folin reagenssel, valamint UV abszorpciójuk alapján
2.1.6. Fehérje konformáció változásának vizsgálata tripszines emészthetőség mérésével
2.1.7. Citokróm c preparálása
2.1.8. Citokróm c oxidált és redukált formáinak spektrofotometriás mérése a látható színképtartományban
2.1.9. α-krisztallin preparálás marha szemlencséből
2.2. Enzimológiai mérések
2.2.1. Tirozináz aktivitás megoszlása gombában
2.2.2. Kísérletek fehérjebontó enzimekkel
2.2.3. Tripszin aktivitásának meghatározása Anson teszttel
2.2.4. Tripszin esszenciális szerin OH-csoportjának módosítása PMSF-dal. A tripszin koncentráció meghatározása specifikus gátlás segítségével
2.2.5. Savas foszfatáz izolálása búzacsírából
2.2.6. Savas foszfatáz kinetikai vizsgálata
2.2.7. Savas foszfatáz szubsztrátspecifitásának, gátlásának és stabilitásának vizsgálata
2.2.8. Kísérletek alkalikus foszfatázzal
2.2.9. A torma peroxidáz vizsgálata
2.2.10. Apiráz enzim preparálása
2.2.11. Apiráz enzim aktivitásának mérése
2.2.12. Gliceraldehid-3-foszfát dehidrogenáz izolálása sertés-vázizomból, a GAPD átkristályosítása és aktivitásának mérése
2.2.13. A GAPD szulfhidril csoportjainak szerepe a NAD+ koenzim megkötésében
2.2.14. A GADP szulfhidril csoportjainak analízise Ellmann reakcióval
2.2.15. D-aminosav oxidáz holoenzim aktivitásának mérése
2.2.16. D-aminosav oxidáz (DAO) szerkezetének és működésnek vizsgálata
2.2.17. Lizozim tisztítása tojásfehérjéből, tisztaságának ellenőrzése gélelektroforézissel
2.2.18. α-kimotripszin inaktiválódásának vizsgálata etanol jelenlétében
2.2.19. α-kimotripszin stabilizálása etanolos közegben polietilén glikollal
2.2.20. α-krisztallin stabilizáló hatásának vizsgálata
2.3. Kísérletek rögzített enzimekkel
2.3.1. Tejsav dehidrogenáz rögzítése
2.3.2. A rögzített tejsav dehidrogenáz tulajdonságainak vizsgálata
2.3.3. LDH enzim oszlopreaktorral végzett analitikai meghatározások
2.3.4. Glükóz oxidáz rögzítése

3. NUKLEINSAVAKKAL KAPCSOLATOS GYAKORLATOK
3.1. Májszövet DNS és RNS tartalmának meghatározása
3.1.1. DNS meghatározása difelnilaminnal
3.1.2. RNS meghatározása orcinol reagenssel
3.2. DNS és RNS megoszlásának meghatározása a differenciál centrifugálással nyerhető sejtmag és felülúszó frakciókban
3.3. DNS preparálás baktériumtenyészetből és a preparált DNS tisztaságának ellenőrzése agaróz gélen
3.3.1. DNS preparálás Escherichia coli baktériumtenyészetből
3.3.2. E. coli DNS preparátum tisztaságának ellenőrzése agaróz gélen
3.4. DNS hiperkróm effektusának vizsgálata
3.5. Nukleinsavak hidrolízise és vékonyréteg-kromatográfiás vizsgálata

4. SZÉNHIDRÁTOK VIZSGÁLATA
4.1. Összcukortartalom meghatározása biológiai objektumokban
4.1.1. A biológiai minta fehérjementesítése
4.1.2. Összcukortartalom meghatározás Anthron módszerrel
4.2. Glükóz mennyiségi meghatározása glükóz oxidázzal
4.3. Glikogén izolálása májból és szerkezetének vizsgálata
4.3.1. Glikogén izolálása májból
4.3.2. A glikogén tisztaságának meghatározása
4.3.3. A glikogén molekula szerkezetének vizsgálata

5. LIPIDEK VIZSGÁLATA
5.1. Foszfolipidek kvantitatív meghatározása
5.2. Neutrális zsírok enzimatikus hidrolízise
5.3. Foszfatidil-kolin és koleszterin preparálása tojássárgájából
5.4. Foszfatidil-kolin és koleszterin tisztaságának ellenőrzése vékonyréteg-kromatográfiával

6. ÖSSZETETT BIOKÉMIAI RENDSZEREK VIZSGÁLATA
6.1. Az aktív transzport vizsgálata élesztősejtekben
6.2. Permeabilitás vizsgálatok liposzómákon
6.3. Enzimek szubcelluláris lokalizációja
6.4. Élesztősejtek rögzítése
6.4.1. A pH hatásának vizsgálata a rögzített sejtek etanol fermentáló képességére
6.4.2. Rögzített élesztősejtek etanol termelése
6.4.3. Etanol termelés szabad és rögzített élesztősejtekkel
6.5. Glikolízis tanulmányozása patkány vörösvértestekkel
6.6. Halak citokróm P450 függő monoxigenázainak vizsgálata

7. KÖRNYEZET-BIOKÉMIAI VIZSGÁLATOK
7.1. Szövetkárosodás detektálására alkalmas enzimek (GOT, GPT) vizsgálata ponty szövethomogenizátumaiban
7.2. Stresszhatás kimutatása vércukor- és LDH-szint mérésével pontyban
7.3. Peszticidek okozta idegrendszeri károsodás detektálása
7.4. A kolinészteráz in vitro gátlása methidationnal (számolási gyakorlat)
7.5. Az acetil-kolinészteráz molekuláris formáinak megoszlása tavi ponty szerveiben
7.6. Az LDH izoenzimek kinetikai mérése ponty szív- és laterális fehér izmából
7.7. Hőmérsékleti akklimatizáció hatása az aerob és anaerob anyagcserére
7.8. Az oxidatív stressz mérése

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

További ajánlatunk

Általános kémia

Kiadói cikkszám:9789633151075
Cikkszám:9789633151075
2.835 Ft (2.700 Ft + ÁFA)

Ez az Általános Kémia könyv mindazoknak szól, akik további kémiai tanulmányaikat szeretnék megalapozni. Ezen jellege miatt akár hívhatnánk Bevezetés a Kémiába vagy a Kémia Alapjainak is. Elsődleges célja tehát egy általános képet adni a kémiáról a teljesség igénye nélkül.

Raktáron

Szerves kémiai praktikum

Kiadói cikkszám:9789633150160
Cikkszám:9789633150160
3.150 Ft (3.000 Ft + ÁFA)
Raktáron

Kémiai és környezetvédelmi technológiai gyakorlatok

Kiadói cikkszám:9789633153321
Cikkszám:9789633153321
3.465 Ft (3.300 Ft + ÁFA)
Raktáron