Termékek Menü

Szórendi munkafüzet

Ár:
990 Ft
842 Ft (802 Ft + ÁFA)
Kedvezmény: 15%
Kiadó: Tinta Kiadó
Kiadói cikkszám: 9789634092742
Elérhetőség: Raktáron
Az egyszerű mondat szórendjének szabályosságait a munkafüzet gyakorlatokon keresztül tárja fel.
Kiadási év: 2020
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

A TINTA Könyvkiadó hiánypótló Szórendi munkafüzete azt fedezteti fel a diákokkal, hogy mi, beszélők hogyan bánunk a sorrend adta lehetőségekkel. Az egyszerű mondat szórendjének szabályosságait a munkafüzet gyakorlatokon keresztül tárja fel. Foglalkozik az alapvető sorrendi mintázatokkal, az egyenes és a fordított szórend funkcióival, a szórendi különbségek jelentésalkotó szerepével. A szórendi megoldások változatosságát megfigyelteti a nyelvi változásban, továbbá különböző nyelvváltozatokban, a hétköznapi és a művészi szövegalkotásban egyaránt.

A feladatok között szerepel mondatok bővítése és átalakítása, hétköznapi tapasztalat és nyelvi jelenség közötti analógia felismerése és értelmezése, a hangsúly szerepének azonosítása, a különböző mondattípusok szórendjével kapcsolatos gyakorlatok, kérdések megfogalmazása, kontrasztív feladat. A munkaformák igen változatosak, az egyénitől a pároson át a csoportmunkáig, a kutatási projektig.

A munkafüzet feladatai az alábbi témák köré csoportosulnak:

  1. A legegyszerűbb mondatok szórendje
  2. A magmondat belső szerkezete
  3. A fordított szórend
  4. Egy szereplő vagy körülmény kiemelése
  5. A nem kijelentő mondatok
  6. Negatív mondatok
  7. A kötött szórendű szerkezetek
  8. Kreatív szórendi megoldások hétköznapi szövegekben és irodalmi művekben
  9. A szórend változása, szórendi változatok térben és időben

A munkafüzet összeállítói egyetemi hallgatók, leendő magyartanárok. A szerkesztő, Kugler Nóra az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének docense, a lektor, Imrényi András az Eszterházy Károly Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének docense, mindketten tagjai a DiAGram Funkcionális Nyelvészeti Központnak, amelynek egyik kutatási iránya az anyanyelvoktatás funkcionális szemléletű megújítása.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!