Termékek Menü
   

Testvérbetűk

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
2.095 Ft (1.995 Ft + ÁFA)
Kiadó: Logopédia Kiadó
Kiadói cikkszám: 9789638907523
Elérhetőség: Raktáron
A könyv címe azt jelzi, hogy az együtt szereplő betűket „testvéreknek” fogjuk nevezni, hiszen bizonyos szempontból rokonok, hasonlítanak egymásra.
Kiadási év: 2011
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

A könyv címe azt jelzi, hogy az együtt szereplő betűket „testvéreknek” fogjuk nevezni, hiszen bizonyos szempontból rokonok, hasonlítanak egymásra. A könyv több célkitűzést szeretne megvalósítani:
- megerősíteni a betűismeretet,
- tudatos összehasonlítást és különbségtételt tenni az egymáshoz vizuálisan, auditív, vagy motoros területen hasonló betűpárok, betűtestvérek között,
- célja továbbá az, hogy a folyékony szóolvasás szintjére emelje a gyermekeket.
A biztos betűismeret feltétele az, hogy a gyermek fejében a hallott hang, a látott betű és a kiejtett hang összekapcsolódjon. Ennek a hármas kötődésnek olyan erősnek és automatikusan működőnek kell lennie, hogy az egyiknek villámgyorsan fel kell idéznie a másikat. Ha ez a kapcsolat valami miatt még nem működik jól – pl. beszédhiba, vagy vizuális, illetve auditív percepciós, vagy emlékezeti probléma –‚ akkor a gyermeknek nem lehet pontos betűismerete. Ebben az esetben a következő célkitűzésünket, az összehasonlítást még nem végezhetjük el. A biztos betűismeret kialakítását segítette egy előző kiadványunk, a Betűző című füzet, amelyhez szükség esetén eredményes lehet a visszatérés.
Megfelelő betűismeret mellett is felléphet a gyakori hibázás, amikor az újonnan tanult betűk száma növekszik és megjelennek a hasonló hangzású, ejtésű és hasonló formájú betűk. A hibázások száma akkor is növekedhet, amikor a betűtanuláson már túl van a gyermek, de az olvasandó szavak, mondatok hossza, száma nő, s az olvasásra fordítható idő csökken. A külön-külön „biztosan” olvasott betűk felismerése így elbizonytalanodhat. Ezért van szükség az adott betű jellegzetességeinek felelevenítésére, megerősítésére, majd a hozzá hasonló betű elemzésére. Ezután a két „testvérbetű” tudatos, lépésről, lépésre felépített összehasonlítására, a különbségek kiemelésére, és azok verbális megfogalmazására.
A könyv további célja, hogy a szóolvasás területén is fejlessze a gyermekeket. Az anyagban szereplő toldalék nélküli, köznyelvi szavak válogatásában azt tartottuk fontosnak, hogy mindegyikben legyen vagy az egyik, vagy a másik összehasonlított betű. Továbbá arra is ügyeltünk, hogy a szavak szerkezete egy lapon belül ugyanolyan legyen és kövesse az olvasástanítás (Meixner-módszer) során megjelenő fokozatokat, így azzal párhuzamosan is lehessen használni. A magyar nyelv sajátosságainak megfelelően a szavak olvasása „kibetűzve”, „silabizálva” indul. Ezen a szinten nem rekedhet meg, mert az a szó-, majdan a szövegértést gátolja, sőt lehetetlenné teszi. Ha a gyermek ránézés alapján, szinte rutinszerűen, automatikusan képes elolvasni a szavakat, akkor jut el a folyékony szóolvasás szintjére, amely alapja lehet a folyékony mondatolvasásnak, majd az értő olvasásnak. A rutinszerű szóolvasás sok-sok gyakorlás eredményeképpen valósul meg, amelyhez 560 szóból álló szókészlet áll a könyvben a gyermekek rendelkezésére.
A könyv alkalmazható logopédiai terápia során, az egyéni fejlesztő foglalkozásokon, a tanítási órákon. Segítséget nyújthat a logopédusoknak, a fejlesztő pedagógusoknak, a tanítóknak és nem utolsó sorban a szülőknek is.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Kiadók
Top termékek
Kiadói cikkszám: 9789630852555
3.290 Ft (3.133 Ft + ÁFA)
Kiadó: Magánkiadás
A testnevelés érettségi vizsgához ad kitűnő segítséget ez a nagy gondossággal összeállított könyv.
Kiadói cikkszám: MK-1080
4.190 Ft 3.562 Ft (3.392 Ft + ÁFA)
A korábbi két kötet (Példatár és Megoldások) egybeszerkesztett változata! Nagy segítséget jelent a közép- és emelt szintű érettségire való felkészülésben.
Kiadói cikkszám: NT-56440/NAT
2.490 Ft (2.371 Ft + ÁFA)
Kezdő vagy újrakezdő nyelvtanulóknak szól, A2 szintre fejleszti a nyelvtudást
Kiadói cikkszám: NT-56440/M/NAT
1.890 Ft (1.800 Ft + ÁFA)
Kezdő vagy újrakezdő nyelvtanulóknak szól, A2 szintre fejleszti a nyelvtudást
Kiadói cikkszám: NT-58344/I/1
2.990 Ft (2.848 Ft + ÁFA)
A tankönyvek a 1969-06 Pénzügyi feladatok követelménymodulnak megfelelő tartalommal és szerkezetben készültek, és a hatályos jogi előírásoknak megfelelnek.
Tankönyváruház.hu