Termékek Menü

Őszi jeles napok

Ár:
3.800 Ft
3.040 Ft (2.895 Ft + ÁFA)
Kedvezmény: 20%
Kiadói cikkszám: 9786155278757
Cikkszám: 9786155278757
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Kiadó: Flaccus Kiadó
Kiadási év: 2021
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

Az óvodai környezeti neveléshez köthető zöld- és környezetvédelmi jeles napok évről évre visszatérő „örökzöld” ünnepei az óvodai életnek. Akár hazai, akár nemzetközi, akár „csak” lokális kezdeményezésről legyen szó, egyaránt kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy kiemelten foglalkozzunk természeti és társadalmi értékeink védelmével. Az óvodában – a családi neveléssel párhuzamosan – megkezdődik a környezethez való pozitív viszony alapozása, olyan viselkedésmintákkal, amelyek elsősorban az érzelmeiken keresztül hatnak a gyerekekre. Közvetlen tapasztalataikon, érzelmi kötődésükön keresztül jutnak el környezetük megbecsüléséhez, védelméhez. Ez az óvodáskorban kiemelt fontosságú tevékenység alapozza meg a tapasztalataikat, melyek később ismeretté, egész életre szóló tudássá alakulnak. A tapasztalatszerzés legfőbb színtere az óvoda, egyik legfontosabb eszköze pedig a kiemelt ünnepnapok – nemzeti, nemzetiségi, néphagyományokhoz, helyi szokásokhoz, környezetvédelemhez és az óvodai élet egyéb területeihez kapcsolódó ünnepek – hosszú sora. Ezek a napok különböznek a többi naptól, hiszen ilyenkor emlékezünk valamire, közösen ünneplünk valamit vagy valakit, figyelmünk középpontjába kerül egy esemény vagy egy jelenség. A gyerekek az évről évre visszatérő élmények közvetítésével egy életre szóló lelki útravalót kapnak. A zöld és egészségtudatos világ- és jeles napok óvodai szinten történő megünnepléséhez – bár az óvodapedagógusok kreatívak és leleményesek – szükségesnek ítéltük egy, a gyakorlatban is jól használható őszi (és később téli, tavaszi és nyári) ajánlás-gyűjtemény összeállítását, melyről azt gondoljuk, hasznos lesz mindannyiunk számára. A Kerek egy esztendő – komplex tevékenységek az óvodai környezeti nevelésben című évszakalapú módszertani könyvsorozatunkban bemutattuk a legismertebb ünnepnapjainkat, a hagyományos őszi jeles ünnepeket (Mihály-nap, Dömötör-nap, Márton-nap, Katalin-nap, András-nap stb.), világnapokat (A zene világnapja, Az állatok világnapja stb.) és egyházi ünnepeket (pl. Mindenszentek).

Új könyvünkben az óvodáskorú gyerekek számára könnyen érthető, feldolgozható, a mindennapi életünkhöz szervesen kapcsolódó, ám kevéssé ismert világnapokat, zöld jeles napokat mutatjuk be. A könyvben található ötletekkel élményközpontú, az életkori sajátosságokat figyelembe vevő tevékenységeket, játékokat tudunk biztosítani az óvodások számára, ami azért is fontos, mert a játékos tanulás ereje felbecsülhetetlen, és hatékonysága semmilyen más tanulási formához nem hasonlítható. Az ünnepekre való felkészülés, a ráhangolódás, a megelőző gyűjtőmunka sokszor mélyebb nyomot hagy a gyerekekben, mint maga a jeles nap. A zöld ünnepek jellegét a külsőségekben is igyekszünk hangsúlyozni. Kitűzzük szívünk fölé a zöld szívet, és az aktuális témának megfelelően feldíszítjük az óvodát. A gyerekeket körülvevő világ megismerésében a közvetlen megfigyelésekre, vizsgálódásokra, cselekvésekre, tapasztalatszerzésre építünk. A környezet szeretetére és védelmére nevelünk a természetközeli élettel (udvar, séták, kirándulások), közben az óvodásokban tudatosítjuk, hogy bolygónkat mennyi veszély (klímaváltozás, globális felmelegedés, levegőszennyezés, erdőirtás, állat- és növényfajok kipusztulása, a vízkészlet rohamos csökkenése stb.) fenyegeti, és nekünk, embereknek, milyen nagy a felelősségünk a Föld megóvásában. A környezeti témák – a megszokottól eltérő tartalommal, módszerrel, eszközökkel, ünneplési szokásokkal – jól közvetíthető mondanivalója érzelmileg közel hozható számukra, ezáltal szemléletük formálódik, pozitív viszony jön létre köztük és a természet között. Ezek az ünnepek mindig élményt jelentenek, tanulságosak és felejthetetlenek a gyerekek számára. Az egészségtudatos magatartás jeles napjai fontos szerepet kapnak az óvodában, hiszen az egészségnevelés az óvoda megalapozó jellegű, minden nevelési folyamatban jelen lévő feladata. Az egészséges életmódra nevelés, az egészséges életvitel igényének kialakítása, a gyermek testi fejlődésének elősegítése ebben a korban kiemelt jelentőségű. Az óvodai élet megszervezése keretül szolgál az egészségtudatos magatartás, a testi-lelki higiénia és a pozitív gondolkodás megalapozásához, az egészséges életvitel – egészséges étkezés, mozgás/testedzés – szokásainak gyakorlásához.

A zöld jeles napok lehetőséget adnak évente egy-egy napon (vagy akár héten) át arra, hogy foglalkozzunk a jövőnket érintő kérdésekkel és cselekedjünk. Kívánjuk, hogy könyvünket használják gondolatébresztőként, vezérfonalként, új elemként, vagy akár csak egy-egy ötlettel, feladattal a saját óvodai munkájukat színesítő segédanyagként. A leírtakat alakítsák rugalmasan, a saját csoportjuk képességeinek, életkori sajátosságainak megfelelően azért, hogy a gyerekek maradandó és lelkesítő élményekkel gazdagodjanak az óvodai mindennapokban.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Kapcsolódó termékek

Kiadó: Flaccus Kiadó
Kiadói cikkszám: 9786155278785
Cikkszám: 9786155278785
3.800 Ft 3.040 Ft (2.895 Ft + ÁFA)

Gyermekkorunk benyomásai, élményei meghatározzák felnőttkorunk gondolkodásmódját, értékrendjét, ezért nagy az óvodapedagógusok felelőssége, mert munkájukon keresztül alakulnak ki a gyerekekben a fenntartható jövőre nézve fontosnak ítélt értékek, magatartási formák.

Raktáron

További ajánlatunk

Kiadói cikkszám: PD-931
Cikkszám: 9786155154379
1.350 Ft (1.286 Ft + ÁFA)

A sorozat első kötete olyan játékos feladatokat tartalmaz, amelyek az érzékelés-észlelés, a figyelem, az emlékezet és a gondolkodás, tehát az értelmi képességek eredményes fejlesztését teszik lehetővé. Ezek azok a képességek, amelyeket az iskolakészültség megállapításakor is mérnek, mivel csak optimális szintre történő fejlesztésükkel lehet eredményes a tanulás.

 

Beszerzés alatt
Kiadó: Mozaik Kiadó
Kiadói cikkszám: MS-9322
Cikkszám: 8000000043085
380 Ft (299 Ft + ÁFA)
Raktáron
Kiadói cikkszám: PD-932
Cikkszám: 9786155154386
1.350 Ft (1.286 Ft + ÁFA)

A sorozat második kötetében kaptak helyet azok a feladatok, amelyek az írásmozgás fejlesztését teszik lehetővé. A gyermekek elsősorban a különböző betűelemek alakítását gyakorolhatják ráírással, hiányos rajzok kiegészítésével, másolással, vonalközbe helyezéssel.

Raktáron
Kiadói cikkszám: PD-933
Cikkszám: 9786155154393
1.350 Ft (1.286 Ft + ÁFA)

A sorozat harmadik kötete olyan játékos, ugyanakkor életszerű feladatokat tartalmaz, amelyek a relációszókincs, az elemi számolás és a tapasztalati következtetés fejlesztését teszik lehetővé. Az első kötetben bemutatott képességterületekhez hasonlóan az iskolakészültség megállapításakor ezeket is mérik, mivel ugyancsak az eredményes tanulás feltételei.

Raktáron