Termékek Menü
   

Magyar nyelv 10. (PD-015/2)

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
1.170 Ft
585 Ft (557 Ft + ÁFA)
Kedvezmény: 50%
Kiadó: Pedellus Tankönyvkiadó
Kiadói cikkszám: PD-015/2
Elérhetőség: Raktáron

Mindkét tárgykör kötelező érettségi témakör, az érettségi vizsgaszabályzat nyolc kötelező témaköréből kettőt dolgoz fel ez a kötet.

Kiadási év: 2013
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

Tankönyvetekben, a 10. évfolyam tananyagában két fejezet szerepel, a szövegtan és a stilisztika. Mindkét tárgykör kötelező érettségi témakör, az érettségi vizsgaszabályzat nyolc kötelező témaköréből kettőt dolgoz fel ez a kötet.
Szövegekkel az ókortól kezdve foglalkoztak és foglalkoznak egyes tudományágak, például az antik retorika (szónoklástan), a középkori egyházi retorika, a stilisztika, a poétika vagy a kommunikációelmélet. Két és fél ezer évig azonban a kutatásnak csak anyaga, nem tárgya volta szöveg. A szövegtan mint tudományág, amelynek vizsgálati tárgya is a szöveg, körülbelül fél évszázada létezik. Ez az új tudományág és határtudomány, amely több tudományág eredményeit integrálja, nem egységes. Sokféle irányzata van, különböző elméleti háttérrel és kutatási szempontokkal; fogalomkincse nem lezárt. Amit szövegtani ismeretként a 2012-es kerettanterv előírásai szerint tanulnak a középiskolások, azt az előző generációk számos részletében nem tanulták vagy másként tanulták. Felmerülhet a kérdés bennetek, hogy miért érdemes foglalkozni az iskolában ennyire új tudományterület alapjaival. Az olvasáskutatás tapasztalatai szerint minél többféle szöveget ismer és analizál az ember, minél változatosabb szövegvilágban él, annál jobb a szövegértése is. Ha képesek vagytok nyelvi fogalmakkal szövegeket leírni és elemezni, akkor ez a tudás gyakorlati haszonnal jár mindenki számára.
Stilisztikai tanulmányaitok során olvasói-befogadói és műelemző tapasztalataitokat mélyíthetitek el. Megfigyelhetitek és gyakorolhatjátok, hogy a nyelvi megnyilatkozás, magatartás mennyire szituációfüggő, és milyen normái, illetve változatai léteznek.
A tankönyvi fejezetek az előző tanévhez hasonlóan Áttekintő vázlattal kezdődnek. A magyarázó szövegek apró betűs részei fejtik ki az emelt szintű érettségi követelményeit. A tanultak visszakeresését a kötet végi Tárgymutató, a fogalmak elsajátítását pedig Fogalomnwtató segíti. A fejezetek végén projektfeladatokra is teszünk javaslatot, illetve kölcsönös igény esetén „kilépőkártyán” jelezhetitek tanárotoknak, hogy milyen kapcsolatba kerültetek a tananyaggal. Minden témaegység végén táblázatba foglaltuk az érettségi vizsga követelményeit.
A sikeres életvitelt segítő magyar nyelvi tanulmányokhoz kíván tanulási kedvet és rendszeres, elmélyült munkát a tankönyv szerzője.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Top termékek
Kiadói cikkszám: MK-1080
4.190 Ft 3.562 Ft (3.392 Ft + ÁFA)
A korábbi két kötet (Példatár és Megoldások) egybeszerkesztett változata! Nagy segítséget jelent a közép- és emelt szintű érettségire való felkészülésben.
Kiadói cikkszám: NT-56440/NAT
2.490 Ft (2.371 Ft + ÁFA)
Kezdő vagy újrakezdő nyelvtanulóknak szól, A2 szintre fejleszti a nyelvtudást
Kiadói cikkszám: NT-56440/M/NAT
1.890 Ft (1.800 Ft + ÁFA)
Kezdő vagy újrakezdő nyelvtanulóknak szól, A2 szintre fejleszti a nyelvtudást
Kiadói cikkszám: NT-58344/I/1
2.990 Ft (2.848 Ft + ÁFA)
A tankönyvek a 1969-06 Pénzügyi feladatok követelménymodulnak megfelelő tartalommal és szerkezetben készültek, és a hatályos jogi előírásoknak megfelelnek.
Tankönyváruház.hu
Kiadók