Termékek Menü

Iskolai sikerkalauz II. (PD-922)

Ár:
500 Ft (476 Ft + ÁFA)
Kiadó: Pedellus Tankönyvkiadó
Kiadói cikkszám: PD-922
Elérhetőség: Raktáron

E könyv nagycsoportos óvodások számára összeállított játékok és fejlesztő gyakorlatok gyűjteménye, melyek a tanulási képességeket megalapozó pszichikus funkciók fejlődését segítik.

Kiadási év: 2011
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

E könyv nagycsoportos óvodások számára összeállított játékok és fejlesztő gyakorlatok gyűjteménye, melyek a tanulási képességeket megalapozó pszichikus funkciók fejlődését segítik. Szerves folytatása az Iskolai sikerkalauz I. kötet című könyvnek, mivel a harmonikus, teljesítményképes személyiség kialakítása és a képességfejlesztés nem nélkülözhetik egymást. Önmagában egyik sem elegendő: megfelelő szintű képességek hiányában vagy jó képességekkel rendelkezve, de nem megfelelő érzelmi- akarati jellemzőkkel, negatív énképpel és kudarcorientált beállítódással a gyermek iskolai eredményei mindenképpen gyengék lesznek.
Az elméleti áttekintést követő Ötlettár című rész nevéhez méltóan valóban olyan forrás, kiindulópont kíván lenni, melyből a gyermekkel foglalkozó felnőtt (akár óvodapedagógus, akár családtag) meríthet. Megismerve az úgynevezett „típusfeladatokat” – saját kreativitására alapozva – maga is kitalálhat hasonlókat.
Az Ötlettárban bemutatott feladatok és játékok aktívan igénylik a segítő felnőtt jelenlétét. Az instrukciók felolvasásán túl tulajdonképpen minden feladat lehetőséget kínál beszélgetés kezdeményezésére, kérdésfeltevésre vagy ismeret- és szókincsbővítésre. A könyv használatakor nem kell tehát sietni, mivel az eredményes fejlesztést nem a sebtében megoldott feladatok számán lehet lemérni. Törekedjünk tehát arra, hogy oldott légkörű, kellemes hangulatú, 10–15 perces fejlesztési helyzeteket teremtsünk, amikor teljes személyiségünkkel a gyermek felé tudunk fordulni. Inkább kis lépéseket tegyünk meg egy-egy alkalommal, ugyanakkor törekedjünk a rendszerességre! Sokkal többet ér a fejlesztésben háromszor tizenöt percnyi foglalkozás, mint egyszer negyvenöt perc!
Érdemes a könyv felépítését követve válogatni a feladatok között: először az egyes érzékleti csatornák fejlesztését célzó feladatok között tallózzunk. Ezután célszerű rátérni olyan gyakorlatokra, melyek ezen érzékleti csatornák együttműködését igénylik (intermodális képességek, szem-kéz koordináció); végül a sorrendiség észlelését igénylő és fejlesztő úgynevezett szeriális gyakorlatok javasoltak. Természetesen a gyermek egyéni jellemzőit mindenkor figyelembe kell venni, a fentiek tehát ajánlások.
A szerző


Bevezetés
1. A tanulási zavar fogalma, tünetei
1.1. A tanulási zavar fogalma
1.2. A legmarkánsabb diagnosztikus ismérvek
1.3. Viselkedéses jellemzők
1.4. Jellegzetes tünetek alsó tagozatban
2. A tanulási képességeket megalapozó pszichikus funkciók és fejlődésük
2.1. A vizuális fejlődés jellemzői
2.2. A térészlelés kialakulása
2.3. A mozgás fejlődése
2.4. A tapintási felismerés és a megkülönböztetés fejlődése
2.5. Az optimális fejlődés jellemzői
3. A tanulási zavarok azonosítása és a fejlesztés területei
4. A tanulási zavarok megelőzési lehetőségei
4.1.Figyelmeztető jelek
4.2. A megelőzés lehetőségei
5. Ötlettár
5.1. Vizuális képességek
5.2. Vizuális képességeket fejlesztő játékok, tevékenységek
5.3. Téri irányok, testséma
5.4. Testsémát és irányészlelést fejlesztő játékok
5.5. Nonvizuális érzékleti csatornák fejlesztése
5.6. Intermodális képességek (hallás-látás-mozgás összekapcsolása)
5.7. Szem-kéz koordináció fejlesztése
5.8. Grafomotorika
5.9. Sorrendiség
5.10. Rövid mesék
Bibliográfia

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!