google-site-verification=2q83ZsdJXFBokTyq5FmDXAH1rZ0jxq5QV636nd4e5Kw
Termékek Menü

Feleselő plusz

Ár:
3.250 Ft (3.095 Ft + ÁFA)
Kiadói cikkszám: 9789638988584
Cikkszám: 9789638988584
A kiadványt elsősorban azoknak a szakembereknek ajánljuk, akik Down-szindrómás és más kóreredetű intellektuális képességzavart vagy nyelvfejlődési zavart mutató személyekkel foglalkoznak. A kiadvány – felépítésének köszönhetően – fejlesztő foglalkozások, terápiás alkalmak és tanórai keretek között is sikeresen alkalmazható.
Elérhetőség: Beszerzés alatt
Kiadó: Krasznár és Tsa Bt.
Kiadási év: 2021
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

A kiadványt elsősorban azoknak a szakembereknek ajánljuk, akik Down-szindrómás és más kóreredetű intellektuális képességzavart vagy nyelvfejlődési zavart mutató személyekkel foglalkoznak. A kiadvány – felépítésének köszönhetően – fejlesztő foglalkozások, terápiás alkalmak és tanórai keretek között is sikeresen alkalmazható.

BEVEZETÉS

A gyakorlati munkám és a tanulmányaim során lehetőségem nyílt feltérképezni a Down-szindrómás személyek nyelvi képességeit és az írott nyelv elsajátításához szükséges készségeiket, melyekben sajátos profilmintázatot mutattak a más kóreredetű intellektuális képességzavart mutató társaikhoz képest. A Down-szindrómás gyermekek számos nyelvi szinten, főként az expresszív oldal tekintetében oly mértékű elmaradást mutatnak, amelyet nem indokol mentális képességük. Kiemelten érintett az igék használata és a morfológiai és szintaktikai fejlettség. Az írott nyelv elsajátításához szükséges készségek közül Down-szindróma esetén fejletlenebb a verbális rövid távú memória, a fonológiai tudatosság, az ismétlés mechanizmusa és a fogalmak közti kapcsolatok felismerése is.

A hazai és nemzetközi szakirodalmakban olvasottakra és a kutatási eredményekre építve e kiadvány elkészítésével olyan program kidolgozását tűztem ki célul, mely a középsúlyos értelmi fogyatékos személyek, ezen belül is elsősorban a Down-szindrómás gyermekek/fiatalok nyelvi sajátosságait figyelembe véve nyújt olyan szerkezetileg tudatosan felépített, pedagógusok által könnyen használható anyagot, ami a nyelvi rendszer sokoldalú, többszintű fejlesztését szolgálja. (Természetesen használható más, nyelvi nehézségekkel küzdő gyermekekkel is.) Szerkezete azonos az Illés Györgyi Terézia és Rohár Alexandra által szerkesztett FELESELŐ című kiadvány szerkezetével. Mindkét anyag Gósy Mária és Imre Angéla (2007) Beszédpercepciós fejlesztő moduljaira épül, annak egyfajta továbbgondolása a célcsoport jellemzőihez illesztve.

A FELESELŐ PLUSZ megalkotásában az elméleti háttér nyújtotta ismeretek integrálása mellett arra is törekedtem, hogy az anyanyelvi és kommunikációs képességfejlesztés az irányelvekkel összhangban valósulhasson meg. A Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve és a Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve kiadásáról készült 32/2012. (X. 8.) EMMI rendelet 2. melléklete tartalmazza A Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelvét. E melléklet útmutató az értelmi fogyatékos tanulók anyanyelvi fejlesztéséhez. Az anyanyelv és kommunikáció műveltségi terület feladatai között megjelenik a beszéd- és nyelvi fejlesztés mellett az írott nyelv elsajátításához szükséges készségek kialakítása, az olvasás és írás minél magasabb szintre való eljuttatása. A FELESELŐ PLUSZ nyelvi anyaga azokat a témaköröket öleli fel, amelyek az irányelvekben megjelennek. Ezek az alábbiak: testünk ápolása; ruházat; család; étkezés; iskolai élet; növények, állatok; lakás; utca, közlekedés; üzletek, vásárlás; foglalkozások; ünnepek; időbeli tájékozódás; intézmények; társas érintkezés.

A FELESELŐ PLUSZ kipróbálásának tapasztalatai alapján az eredeti játéktábla és heti lebontású nyelvi anyag kiegészült egy ötlettárral, ahonnan az egyes szimbólumok megismeréséhez és a feladattípusokhoz a felhasználó szakemberek meríthetnek játékos megvalósítási lehetőségeket. Egyik gyűjtemény sem tekinthető teljesnek, ezek tovább bővíthetők a pedagógus és a gyermekek/fiatalok igényeihez igazítva.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Kapcsolódó termékek

Kiadó: Nikol KKT.
Kiadói cikkszám: 2056448816640
Cikkszám: 2056448816640
920 Ft 874 Ft (832 Ft + ÁFA)
Ez az ütemterv és egyben módszertani útmutató (mintavázlatokkal) abban kíván segítséget nyújtani, hogy az életkori sajátosságok figyelembevételével, játékosan, szeretettel és tudatosan készítsük fel óvodásainkat az iskola kihívásaihoz.
Raktáron
Kiadó: Nikol KKT.
Kiadói cikkszám: 9789638763815
Cikkszám: 9789638763815
2.590 Ft 2.489 Ft (2.370 Ft + ÁFA)
Ez a fejlesztő könyv bárkinek ajánlható; nem árt akkor sem, ha nincs elmaradás vagy zavar a beszédészlelésben és a beszédmegértésben. Ha viszont szükséges, akkor nagyon jó hatású.
Raktáron
Kiadói cikkszám: 9789638988546
Cikkszám: 9789638988546
2.950 Ft (2.810 Ft + ÁFA)
A beszédfejlődés támogatása sosem volt ennyire időszerű, mint napjainkban. A legváltozatosabb problémákkal kerülünk szembe kisgyermekeinket hallgatva: gyenge szókincs, artikulációs zavarok, lelki eredetű vagy motoros beszédritmikai eltérések, s a beszédészlelés és -értés hiányosságai, melyek már az olvasás, írás elsajátítását is veszélyeztethetik. 
Beszerzés alatt

További ajánlatunk

Kiadói cikkszám: PD-931
Cikkszám: 9786155154379
1.395 Ft (1.329 Ft + ÁFA)

A sorozat első kötete olyan játékos feladatokat tartalmaz, amelyek az érzékelés-észlelés, a figyelem, az emlékezet és a gondolkodás, tehát az értelmi képességek eredményes fejlesztését teszik lehetővé. Ezek azok a képességek, amelyeket az iskolakészültség megállapításakor is mérnek, mivel csak optimális szintre történő fejlesztésükkel lehet eredményes a tanulás.

 

Beszerzés alatt
Kiadó: Mozaik Kiadó
Kiadói cikkszám: MS-9322
Cikkszám: 8000000043085
420 Ft (331 Ft + ÁFA)
Raktáron
Kiadói cikkszám: PD-932
Cikkszám: 9786155154386
1.395 Ft (1.329 Ft + ÁFA)

A sorozat második kötetében kaptak helyet azok a feladatok, amelyek az írásmozgás fejlesztését teszik lehetővé. A gyermekek elsősorban a különböző betűelemek alakítását gyakorolhatják ráírással, hiányos rajzok kiegészítésével, másolással, vonalközbe helyezéssel.

Raktáron
Kiadói cikkszám: PD-933
Cikkszám: 9786155154393
1.395 Ft (1.329 Ft + ÁFA)

A sorozat harmadik kötete olyan játékos, ugyanakkor életszerű feladatokat tartalmaz, amelyek a relációszókincs, az elemi számolás és a tapasztalati következtetés fejlesztését teszik lehetővé. Az első kötetben bemutatott képességterületekhez hasonlóan az iskolakészültség megállapításakor ezeket is mérik, mivel ugyancsak az eredményes tanulás feltételei.

Raktáron