Termékek Menü
   

Beszédértés

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
2.590 Ft
2.461 Ft (2.344 Ft + ÁFA)
Kedvezmény: 5%
Kiadó: Fimota Központ
Kiadói cikkszám: 9789638814029
Elérhetőség: Beszerzés alatt

A beszédmegértési zavar azt jelenti, hogy a gyerek érzékszerve ép, a hallás nem sérült, a probléma a beszédfeldolgozás folyamatával van. A beszédmegértési zavart úgy tudjuk elképzelni, mint amikor rádiót hallgatunk és rossz a vétel.


Kiadási év: 2009
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

A figyelmetlenség, az órai bohóckodás, az otthoni engedetlenség, a kiközösítettség, a világ igazságtalansága miatti folytonos morgolódás, sértettség, a bosszúállás dühe olyan viselkedések és érzések, melyeknek közös gyökere van. A beszédmegértési zavar azt jelenti, hogy a gyerek érzékszerve ép, a hallás nem sérült, a probléma a beszédfeldolgozás folyamatával van. A beszédmegértési zavart úgy tudjuk elképzelni, mint amikor rádiót hallgatunk és rossz a vétel. Bizonyos esetekben nagyon zajos a háttér és azért nem értjük pontosan, mit mondanak, máskor pedig az adás hullámzik és csak minden második, harmadik szót hallunk. A rossz adásnak van egy mértéke, amikor még ki tudjuk a szöveget következtetni, de egy ponton túl már annyi információ vész el, hogy nem lehetünk biztosak abban mit hallottunk. A példa arra is jól rámutat, hogy a hiányzó információt hogyan próbáljuk meg kitalálni. Először az egész mondatot meghallgatjuk, és abból visszakövetkeztetünk arra, hogy mi hiányozhat. Eleinte egész gyorsan megy ez a kitalálósdi, de ha huzamosabb ideig csináljuk, akkor megfigyelhetjük, hogy egyre jobban lassulunk, és egyre többször hagyunk ki egy-egy mondatot. Ennek oka, hogy a folyamatos következtetés nagy figyelmet és komoly agymunkát igényel, ezért hamar fáradunk, sőt kimerülünk.
Így van ez a gyerekkel is, pl. az iskolában, amikor a tanár beszél. A kisgyerek hamar kifárad, kikapcsol, kicsit pihen, de már nem tud visszakapcsolódni. Ilyenkor elunja magát és előbb-utóbb valamivel szórakoztatni kezdi magát. Szünetben, a társakkal még nehezebb a helyzete, mert azok sokan vannak, a háttérzaj is nagy, többen is beszélnek egyszerre. Ő a legjobb esetben azt a gyereket tudja követni, akire éppen figyel, így a többi információ elvész, és szegény gyerek biztos, hogy nem azt fogja csinálni vagy válaszolni, amit kellene. Ez már elég is a kiközösítéshez. Van gyerek, aki ettől dühös lesz, akár agresszív is lehet, de olyan is van, aki visszahúzódik, nem vesz részt a közös játékokban, inkább csak megfigyelő. Ők nem is szívesen beszélnek, mert nem akarnak nevetség tárgya lenni a félreértések miatt.
A személyiségfejlődésen túl a beszédmegértés a tanulási képességet is alapvetően befolyásolja. Az ismeretek átadása, az iskolai tanulás folyamata, a nyelv használatán keresztül történik. Minél többet tanul valaki, annál bonyolultabb gondolatokat képes megérteni és annál gazdagabban tudja magát kifejezni. A nyelvi fejlődés nélkülözhetetlen eszköze a magasabb szintű gondolkodás és gondolatközlés folyamatának. A nyelvi fejlődés alapja a beszédészlelés, a hangok azonosításának képessége, a beszéd megértése, a szókincs bővülése, a szövegmódosító jelek, ragok, határozók, névutók, viszonyszavak stb. használatának megértése, pontos alkalmazása, az egyre bonyolultabb összetett mondatok pontos megértése és a gondolatok egyre árnyaltabb megfogalmazásának, kifejezésének készsége. Érthető módon, ha a gyerek már a nyelvi készségfejlődés korai szintjén megreked, lehetőségei a jövőjét tekintve korlátozódnak. A nyelvi készségek, hiányok feltérképezésére vannak eszközeink, és lassan magyar nyelven is egyre több fejlesztő anyag válik hozzáférhetővé. A megfelelő időben (4-8 éves kor között) történő készségfejlesztés eredményeként a nehézség többnyire teljesen megszüntethető . A későbbi életkorokban felfedezett nehézségek pedig lényegesen csökkenthetők. László M. Ágnes korábbi könyve a beszédészlelés fejlesztéséhez nyújt segítséget. Ez a mostani könyve pedig a fejlődés következő szintjéhez, a beszéd megértéshez segíti hozzá a gyerekeket. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szerző komoly gondot fordít arra, hogy a mintaszövegek és feladatok lehetőség szerint érdekesek, szórakoztatóak legyenek, hiszen a fejlesztés akkor a leghatékonyabb, ha a gyerek szívesen, ellazulva dolgozik.
 


BEVEZETŐ
HANGANYAG
HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
MONDATÉRTÉS
Teszt
Gyakorlóanyag
SZÖVEGÉRTÉS
Szövegek
Feladatok
SZÓJÁTÉKOK ÉS VICCEK
Állati szójátékok
Egy remek nap
Családok
Viccek/kisebbeknek
Viccek/nagyobbaknak
Vicces IQ teszt
VÁLASZOK, MEGOLDÁSOK
Szövegek
Feladatok
Szójátékok és viccek
MELLÉKLETEK
 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Kapcsolódó termékek

Kiadó: Fimota Központ
Kiadói cikkszám: 9789638814012
Cikkszám: 9789638814012
1.790 Ft 1.701 Ft (1.620 Ft + ÁFA)
Beszerzés alatt
Kiadó: Fimota Központ
Kiadói cikkszám: 9789638814005
Cikkszám: 9789638814005
1.790 Ft 1.701 Ft (1.620 Ft + ÁFA)
Beszerzés alatt
Kiadók
Top termékek
Kiadói cikkszám: 9789630852555
3.290 Ft (3.133 Ft + ÁFA)
Kiadó: Magánkiadás
A testnevelés érettségi vizsgához ad kitűnő segítséget ez a nagy gondossággal összeállított könyv.
Kiadói cikkszám: MK-1080
4.190 Ft 3.562 Ft (3.392 Ft + ÁFA)
A korábbi két kötet (Példatár és Megoldások) egybeszerkesztett változata! Nagy segítséget jelent a közép- és emelt szintű érettségire való felkészülésben.
Kiadói cikkszám: NT-56440/NAT
2.490 Ft (2.371 Ft + ÁFA)
Kezdő vagy újrakezdő nyelvtanulóknak szól, A2 szintre fejleszti a nyelvtudást
Kiadói cikkszám: NT-56440/M/NAT
1.890 Ft (1.800 Ft + ÁFA)
Kezdő vagy újrakezdő nyelvtanulóknak szól, A2 szintre fejleszti a nyelvtudást
Kiadói cikkszám: NT-58344/I/1
2.990 Ft (2.848 Ft + ÁFA)
A tankönyvek a 1969-06 Pénzügyi feladatok követelménymodulnak megfelelő tartalommal és szerkezetben készültek, és a hatályos jogi előírásoknak megfelelnek.
Tankönyváruház.hu